Van training naar traject met Virtual Classrooms

Graag leggen we u uit wat live online leren, Virtual Classrooms, precies zijn, waarom wij hier enthousiast over zijn en hoe wij deze inzetten in de trajecten die wij doen.

 

Virtual Classrooms

Virtual Classrooms zijn bijeenkomsten onder leiding van een trainer of facilitator waarbij alle deelnemers tegelijk online zijn en met elkaar in interactie. Er is real time interactie niet alleen via het scherm maar ook verbaal. Een goede audio verbinding waarbij iedereen kan praten is dus cruciaal. Er wordt verder gewerkt met een whiteboard, powerpoint presentatie of break-out sessies (online uit elkaar gaan in subgroepen).

De technologie is vergelijkbaar of soms hetzelfde als die van een webinar. De toepassing is wel anders omdat er met kleine groepen wordt gewerkt met veel interactie en veel verschillende werkvormen.

 

Waarom zijn wij bij Nyansa Training, Coaching & Advies hier zo enthousiast over?

Van huis uit werken wij, als trainer, graag met groepen mensen. Wat we echter zag is dat het borgen van het leereffect in de praktijk, en dan vooral het langdurig borgen, best lastig is.

Mensen gaan naar een training en komen vaak enthousiast terug. Vol goede moed gaan ze aan de slag met het geleerde zodra ze weer op hun werk komen. Maar de aandacht die ze hier de eerste dagen na de training op hebben zakt op de 1 of andere manier toch geleidelijk weer af.

Wat is er mooier dan wanneer je je deelnemers echt scherp kan houden gedurende een langere periode?!

Onze stelling is dat door meer (online) contactmomenten met de trainer en de groepsleden in te bouwen het leereffect beter kan worden geborgd.

 

Dus: van training naar traject

Dit alles betekent dat wij regelmatig met onze deelnemers online een start of vervolg geven aan onze trainingsdagen. Afhankelijk van de situatie kan dit:

  • voorafgaand aan de eerste trainingsdag (bijvoorbeeld door alvast kennis te maken of een stukje theorie te behandelen)
  • tussen trainingsdagen in (bijvoorbeeld door terug te kijken op de vorige trainingsdag, nog wat vragen te beantwoorden, te bespreken hoe het nu gaat, aandacht te besteden aan praktijkervaringen, etc.)
  • na afloop van de laatste trainingsdag (bijvoorbeeld door het geleerde nog op de agenda te houden en aandacht te besteden aan¬†waar men in de praktijk nog tegen aanloopt )

 

Uiteraard bestaan onze trainingen niet alleen uit trainingsdagen en Virtual Classooms. Ook andere vormen van leren en e-learning zetten wij desgewenst in. Altijd met het doel om het leereffect op lange termijn zo goed mogelijk te borgen.

 

Train de trainer en adviseur Virtual Classrooms

De expertise die wij de afgelopen jaren hebben opgebouwd met het inzetten van live online leren zetten wij inmiddels ook in voor andere trainers en organisaties. In 2011 zijn wij gestart met het aanbieden van opleidingen en workshops om deze manier van leren meer bekendheid te geven en trainers en organisaties te helpen bij de implementatie hiervan. Dit doen wij middels atSync –¬†Experts in live, online & interactief leren en samenwerken.