Marion in Ghana

In 2002 heb ik tijdens een sabbatical een half jaar in Ghana gewoond en gewerkt. Ik heb mij als vrijwilligster ingezet voor een weeshuis en heb lesgegeven op een basisschool. Dit was een bijzondere periode in mijn leven waar ik nog regelmatig bij stil sta.

Een tijd lang heb ik mij nog actief ingezet om vanuit Nederland geld in te zamelen voor het project waar ik heb gewerkt. Het bleek echter lastig om goede controle te houden (vanuit Nederland) op de besteding van het geld. Daarom ben ik gestopt met de Nederland Ghana Stichting en adviseer ik iedereen die iets wil betekenen voor de mensen daar om dat te doen via een locale stichting in Ghana zelf.

In de periode dat ik in Ghana woonde heb ik vrienden en bekenden in Nederland via e-mail op de hoogte gehouden van mijn belevenissen. Uiteindelijk heeft een vriend van mij een website voor me gemaakt waar deze e-mails voor iedereen te lezen waren. Door de vragen die ik krijg over mijn bedrijfsnaam Nyansa (Wijsheid in het Akan, een Ghanese taal) vertel ik weer vaak over de periode die ik daar heb doorgebracht. Daarom heb ik er voor gekozen om, hoewel de Nederland Ghana Stichting niet meer bestaat, mijn ervaringen in Ghana weer te delen.

Hieronder zijn mijn ervaringen in Ghana te lezen:

 1. Introductie
 2. Cultuurshock?!!!!
 3. Akwaaba
 4. Plaats van bestemming
 5. Obruni
 6. Kleine vliegende prikbeestjes
 7. Warchild?
 8. Contrast
 9. Tome tome
 10. @!%@^#$@#!@ muggen
 11. Look, Listen, Learn
 12. Zoals het klokje thuis tikt… ??