1. Introductie

Veel mensen vragen mij wat me er toe heeft bewogen om mijn werk als account manager bij ABN AMRO tijdelijk te verruilen voor vrijwilligerswerk in Afrika. Een voor de hand liggende vraag, waar ik echter tot op heden geen goed antwoord op heb kunnen geven. Het kwam voort uit een gevoel, diep van binnen, dat niet in woorden te omschrijven is.

Ik heb wel geprobeerd mijn leven in Ghana te beschrijven; de mensen die op mijn pad kwamen, de kinderen op school, de natuur, de weeskinderen, de levensomstandigheden, de mentaliteit en kijk op het leven…. Ik heb in Ghana veel achtergelaten, maar nog veel meer mee terug genomen. Via deze website probeer ik hiervan een klein stukje te delen.

Ik weet dat ik nu, als ik om mij heen kijk hier in Nederland, nog steeds dezelfde dingen zie als een jaar geleden. Ik zie nog steeds het egoïsme (waaronder dat van mijzelf), het materialisme en het individualisme. Toch heb ik (nog) meer oog gekregen voor de kleine dingen die het leven zo bijzonder maken; die helpende hand, dat kleine gebaar, die brede schouder of dat luisterend oor. Zoveel mensen doen zoveel mooie dingen voor anderen! Het zijn die dingen die onzichtbaar blijven, die vaak het meest waardevol zijn.

Op de volgende pagina’s lees je mijn ervaringen van de reis, de mensen, de cultuur, de kinderen waar ik mee werkte, enz.

 1. Introductie
 2. Cultuurshock?!!!!
 3. Akwaaba
 4. Plaats van bestemming
 5. Obruni
 6. Kleine vliegende prikbeestjes
 7. Warchild?
 8. Contrast
 9. Tome tome
 10. @!%@^#$@#!@ muggen
 11. Look, Listen, Learn
 12. Zoals het klokje thuis tikt… ??